donderdag 31 maart 2016

Donderdag 31 maart - Afscheid van Hodora en hup naar Boekarest

Opnieuw springen we vroeg uit ons bed. Er wordt ingepakt en ontbeten, we stoppen nog eens voor een laatste woord van afscheid en dank + knuffel bij de school en dan brengt de chauffeur van Cotnar, het hoofddorp, ons met zijn iets ruimere bus naar het station van Pascani. Daar stappen we op de trein naar Boekarest. Die rit duurt meer dan zes uur. Het is een gelegenheid om even te rusten.
In Boekarest helpt Mihai ons aan betrouwbare officiële taxi’s. Die brengen ons met een rotvaart naar onze hostel, hoewel sommige chauffeurs kiezen voor een langere route en we dus niet gelijktijdig aankomen.

Na een week kattenwasjes kunnen we hier allemaal genieten van een warme douche! Heerlijk.
En dan neemt Martha met de kaart in de hand ons op sleeptouw naar ons restaurant, Caru cu bere. Daar genieten we van een lekker en gezellig maal met muziek en dans. Het is ook heel erg fijn dat Mihai en Adina daar met ons aanwezig zijn.

Na onze maaltijd gaan we er nog eentje drinken op een terras in een winkelwandelstraat. De temperatuur is hier ook ’s avonds erg zacht.

Martha loodst ons opnieuw via de kortste route terug naar onze hostel. Recht tegenover onze jeugdherberg bevindt zich de concertzaal waar vorig jaar in november 36 jonge mensen omkwamen bij een brand. Onlangs kwam aan het licht dat die is aangestoken door tegenstanders van het regime in een poging om de regering te destabiliseren. Ook Mimi, een vriendin van Mihai en Adina, was bij de slachtoffers. Zij vertellen over de brand en over Mimi en haar levensmotto (‘Licht, vrede en onvoorwaardelijke liefde’ en opnieuw zijn we erg onder de indruk en hebben verschillende Roemies tranen in de ogen. Bij al die foto’s en kaarsen en bloemen voor de slachtoffers denken we aan Mimi en de andere slachtoffers en ook aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Spontaan vormen alle 16 Roemies (want Mihai en Adina zijn onze Roemeense Roemies) een kring en beginnen we te zingen. Het is opnieuw een magisch moment.


We nemen afscheid van Adina, want die moet de dag erna gaan werken. Dan gaan we de laatste nacht in van onze reis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten