dinsdag 15 maart 2016

Twaalf laatstejaars van het Heilig Hart van Maria (Berlaar) voor de klas in Roemenië

Voor het vijfde jaar op rij trekken 12 laatstejaarsleerlingen en 2 leerkrachten van het Heilig Hart van Maria (Berlaar) naar Roemenië om er vrijwilligerswerk te doen.
Jana, Jolien, Martha, Stef, Lowie, Carissa, Lisa, Stien, Birgit, Nette, Ines, Marie, Katy en Ann staan te springen om te vertrekken op woensdagochtend 23 maart. Eerst moet nog snel de laatste hand gelegd worden aan de voorbereiding. Die is niet te onderschatten.

Op school kent iedereen hen als ‘de Roemies’; de twaalf laatstejaars die sinds september helemaal gaan voor het project. In de lente van vorig jaar werden ze geselecteerd uit een groep van 25 opvallend sterke en gemotiveerde kandidaten. Wie durft nog beweren dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ niet maatschappijbetrokken is?  In Berlaar studeren veel jongeren met een groot hart voor mensen die het minder goed hebben. Dat blijkt jaar na jaar!

De Roemies leerden zich ondertussen uit de slag trekken in het Roemeens, ze stelden lesvoorbereidingen en materiaal op en vertaalden dat, en ze organiseerden acties om wat geld in het laatje te brengen. In december gingen ze al wat ervaring met kinderen en werkvormen opdoen in Kinderland. Al maanden werken ze zich ‘te pletter’ en wat meer is: ze doen dat met de glimlach en een groot enthousiasme!

Ze gaan niet alleen lesgeven aan kinderen van 4 tot 14 jaar in Hodora, een klein dorpje in het noorden van Roemenië en adoptiedorp van buurgemeente Nijlen, ze gaan ook twee keer per dag op huisbezoek bij gehandicapte kinderen om hen huisonderwijs te geven. Elke namiddag na schooltijd organiseren ze bovendien een grote spelactiviteit op een veld in het dorp. Hun komst naar Hodora kan op veel enthousiasme rekenen van de juffen, de directrice en de kinderen van Hodora. Toen de aankondiging van de namiddagactiviteiten vorige week gelanceerd werd op facebook, reageerden de kinderen van Hodora massaal!

’s Avonds ‘runnen’ de Roemies samen het huishouden. In teams van twee koks verwennen ze telkens de teamgenoten op lekkere maaltijden. Dat is alleszins de bedoeling.


Voor dit project kunnen de Roemies op veel hulp rekenen. Zonder Lieve Verelst van ‘Nijlen voor Hodora’ zou het nooit lukken. Zij kent Hodora op haar duimpje, spreekt vloeiend Roemeens en is supergedreven en snel!  Even onmisbaar zijn Adina en Mihai Soare uit Boekarest. Adina neemt vrij op haar werk om de Roemies gedurende een deel van de reis bij te staan en Mihai blijft de hele tijd in Hodora bij hen. Zij vormen samen het Roemeense hart van het project, niet alleen tijdens de reis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten