maandag 7 april 2014

Dag 6: onze eerste ervaringen met de school in Cirligele

Vandaag moesten we vroeg uit de veren. Onze eerst dag op school was aangebroken en we werden hier om 8 uur verwacht. Gelukkig stond ons ontbijt al klaar. We werden getrakteerd op lekkere wentelteefjes van onze twee kokkinen van dienst, Jasmine en Lisse. Nadien werden we op school op een traditionele manier verwelkomd met brood en zout door twee leerlingen gekleed in traditionele Roemeense kledij. Eerst werden onze duo's voorgesteld aan hun klasje. Vrijwel onmiddellijk gingen de eerste lessen van start. De ochtendgym werd een uurtje uitgesteld vanwege het slechte weer.

Onze roemies gaven vandaag het beste van zichzelf. Zo gingen Ruben en Elise van start met een les wiskunde. De kinderen kregen kleuropdrachten met rekensommen en leerden tellen in het Engels. Het bingospel was een groot succes!
Bij de les Frans van Silke en Yara werd er duchtig uitgebeeld. De kinderen kregen een kaartje met daarop een woord in het Roemeens dat ze moest uitbeelden. De anderen moesten in het Frans raden wat dit was. Nadien werd er nog gezongen en gedanst. De kinderen (en ook onze roemies) genoten er zichtbaar van.
Marie en Shalien verdiepten zich vandaag met de kinderen in het Engels. De mooie prenten met de woorden deden de ogen van de kinderen schitteren. Ze werkten heel enthousiast mee.
De oefening met de parachute van Lisse en Jasmine was het hoogtepunt van hun aardrijkskundeles. De kinderen hadden dit overduidelijk nog nooit gezien of gedaan. Wanneer de parachute de lucht in ging schreeuwden de kinderen het uit van plezier en begonnen ze te springen en dansen met hun handjes in de lucht.
Ook Luca en Yelte gaven vandaag een lesje aardrijkskunde. De kinderen kregen een foto van een vlag te zien, ze moesten raden om welk land het ging en moesten hierrond nadien een opdrachtje doen. Piramides maken, Chinese hoedjes vouwen, Australische dotpainting, ... te veel om op te noemen.
Bij Michiel en Myrthel stond recycling art op het programma. Met wergwerpmateriaal knutselden zij uiltjes en auto's met de kinderen. En we moeten het zeggen, het resultaat mocht gezien worden.

In de namiddag werden we uitgenodigd voor een lunch in het klooster. Hier kregen we eerst een rondleiding door twee zusters die ons meer vertelden over de geschiedenis van het klooster. Onze mond viel echt open van verbazing toen we hoorden dat zuster Augustina een doctoraat heeft behaald in de fyscia op de universiteit van Nijmegen. Toch heeft ze beslist om in te treden in het klooster en zich volledig te wijden aan haar geloof. Waarom weten we jammer genoeg niet.
Na onze rondleiding werden we getrakteerd op fastenfood (het is namelijk vastentijd en dan wordt er geen vlees, vis, eieren, melk, ... gegeten). We zagen echter bij sommige roemies al pretlichtjes in de ogen omdat ze dachten dat ze fastfood gingen krijgen. Dat viel dus wel een klein beetje tegen.

Na de middag stonden de eerste namiddagspelen op het programma. Er kwamen veertig kindjes opdagen en er werd duchtig gespeeld op het voetbalplein achter ons verblijf. Ook de zon was van de partij en dit maakte iedereen blij (rijmpje van Ruben).

Onze avondkokkinnen maakten voor ons rijst met kip en groenten. Luca bracht zelfs Chinese stokjes mee om de beleving extra te vergroten.
Nu genieten we nog van een blokje kaas en een glaasje wijn gekregen van de plaatselijke bevolking. Dit konden we natuurlijk niet weigeren. Morgen trekken we terug naar de school en gaan we les geven aan andere kinderen. Het wordt ongetwijfeld weer een spannende dag. Tot morgen!









 



 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten