woensdag 8 april 2015

8 april - Onze laatste lesjes, bomen planten en afscheidsfeestje in Cirligele

Het is al onze laatste lesdag vandaag. Na een heerlijk ontbijt met wentelteefjes en van die lekkere donkerbruine suiker die we uit België meebrachten, vliegen we er meteen in.

De ochtendgym kan vandaag buiten georganiseerd worden voor alle kinderen van de school. Omdat de speelplaats nog niet is aangelegd, betekent buiten 'op straat'. Auto's moeten dan maar even wachten tot de gym voorbij is. Slechts één auto heeft het geluk van op de eerste rij onze grappige en sportieve start van de dag mee te maken. Inderdaad, er is niet veel verkeer in Cirligele.

En dan beginnen we aan onze laatste lessen. Op het programma staan lessen Frans en Engels, sport, cultuur en geschiedenis. Opnieuw doen de Roemies keihard hun best. Ze komen erg creatief uit de hoek en dat is ook nodig, al is het maar om taalbarrières uit de weg te ruimen. Adina en Mihai vertalen waar nodig, maar ze kunnen maar op twee plaatsen zijn op het hetzelfde moment. Ondertussen zijn de andere lesduo's creatief met Engels, Frans, hun basiskennis Roemeens en lichaamstaal. Het lukt wonderwel. Mooi om mee te maken hoe ze dat aanpakken en ook om te merken hoe ze daarin helemaal zichzelf blijven.







Om 1 uur al worden we verwacht in de feestzaal voor een culturele show met zang en dans van de kinderen. Er zijn ook dansers en zangers aanwezig van een project in een naburig dorp. Eén keer maar hebben ze samen met de dansers van Cirligele kunnen repeteren. Het resultaat is verbluffend mooi!
Het eerste nummer is een dansje op een liedje van K3. Een juf heeft dat samen met haar klasje voor ons voorbereid.




Na de optredens worden onze Roemies uitgenodigd om een eenvoudige Roemeense volksdans mee te te dansen. En meteen daarna worden we samen met alle dansers, de burgemeester, de directrice en de verantwoordelijke van het project in het buurdorp op het podium geroepen. Minutenlang flitsen de fototoestellen.

Na de fotosessie worden we uitgenodigd in een minibus die ons prompt naar een hoofdbaan van Cirligele brengt. Daar hebben sterke mannen al flink gewerkt: verschillende berken werden er al geplant. Met het planten van tien berken hebben ze gewacht op onze aanwezigheid! Voor elk van die tien berken hebben ze een metalen plaat laten maken met daarop de wetenschappelijke naam van de boom, de naam van een Roemie en de naam van een jongere uit Cirligele. Zij planten nu samen 'hun' boom en de metalen plaat wordt snel en vakkundig aan het hek ernaast bevestigd. Het is de bedoeling dat er regelmatig contact is tussen de meter en de peter van de boom over zijn gezondheid en groei De burgemeester heeft dit leuke initiatief genomen. Hij is duidelijk de trekker van de boomplanting. Hij loodst ons van de ene boom naar de andere. Daar is er telkens een gelijkaardig ritueel. De sterke burgervader tilt de boom in de put (die mensen van het dorp eerder maakten), hij roept er een boomduo bij, een Roemie en een jongere uit Cirligele, samen scheppen ze zand op de boom, geven ze water en dan wordt er een foto genomen van het duo aan weerskanten van hun metalen bord. Met zijn ontoombare energie, zijn positieve uitstraling en visie, zijn enorme gedrevenheid op een enthousiaste en sympathieke manier maakt de burgervader heel veel indruk op ons allemaal. Ik ken niemand zoals hij! Deze man is niet te stoppen en dat is maar goed ook voor de mensen van zijn dorp!






Na de bomenplanting stappen we weer in ons busje. Nu worden we afgezet bij het schooltje. De leerkrachten hebben een klaslokaal omgetoverd tot feestzaal. Er zijn twee grote tafels: eentje voor hen met vegetarische gerechten. Ook wij mogen daar lekkers gaan halen! Dat is vooral voor Sien goed nieuws. Op onze tafels staan schotels vol vlees, kaas, brood en groenten! Het smaakt!

Plots komt ook de burgemeester binnen. Die zien we altijd graag komen. Ditmaal heeft hij nog een verrassing voor ons bij: voor elk van ons een t shirt met een groepsfoto van ons met hem erbij. Die foto werd maandag genomen in het gemeentehuis! Het is daar een snelwerkend  en efficiënt team! Ook voor de burgemeester van Berlaar heeft hij een geschenk: een speciale fles wijn (in de vorm van een kar) en een t shirt. Die kar met wijn, die is bedoeld voor op zijn bureau, zegt hij er nog bij. Beste 'domnul Primar din Berlaar (Belgie)', Walter Horemans, binnenkort komen we graag nog eens langs om je het geschenk van je collega uit Cirligele te overhandigen. Dat wilden we sowieso al doen om je te vertellen over de onvoorstelbare ontvangst die we hier mochten ontvangen!

En dan is het tijd voor ... de laatste spelnamiddag met de kindjes. Het zonnetje schijnt, maar het is nog wat frisjes, dus maken we het gymzaaltje in een bijgebouw van de school onveilig.

Vervolgens maken we tijd voor ons 'laatste avondmaal' in Cirligele (morgen is het Witte Donderdag, Pasen wordt volgens de orthodoxe kalender pas komende zondag gevierd).

Om half acht komt de pastoor van Bontsesti ons oppikken. HIj wil ons graag zijn kerkje laten zien. Dat is het oudste kerkje uit de wijde omgeving en een beschermd monument.

Na dat bezoek kunnen we maar best beginnen met inpakken en poetsen, want morgen vertrekken we naar Boekarest voor onze laatste avond in Roemenië.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten