zaterdag 4 april 2015

4 april - De Roemies gaan aan het werk!

Heerlijk zonnig is het vandaag! Wat een geluk, want zo kunnen we vandaag buiten spelen met de kinderen van het crisiscentrum in Focsani. Er zijn een stuk of tien heel kleine kinderen. Onder leiding van Lieze, Julie, Sien en Lauranne en samen met de begeleidster van deze leeftijdsgroep, een inwonende mama van vier van de kindjes en Adina knutselen ze een kleurrijk masker met een lange neus in elkaar.  Daarna mogen de kindjes ook naar buiten. Achter het centrum ligt een kleine speeltuin. Onze Roemies hebben allerlei spelletjes voorbereid voor hun doelgroep, maar als de kindjes de speeltuigen zien, willen ze alleen maar op de schommel en de wipplank. Ze schateren en zien er supergelukkig uit. Die blije kindergezichtjes zijn zo vertederend. Onze Roemies smelten bijna, net als wij als we onze Roemies zo zien stralen!








De andere Roemies hebben twee verschillende programma's voorbereid: eentje voor de 8- tot 12-jarigen en een ander voor de +12-jarigen. De groepen blijken onevenredig vertegenwoordigd en daarom beslissen de Roemies - flexibel als ze zijn - om het beste van die twee programma's te combineren en voor 1 groep +8-jarigen te gaan. Ook zij doen het goed. Sommige jongens doen graag stoer, maar er zijn ook van die superlieve aanhankelijke meisjes bij met een grote nood aan knuffels. Twister, macramé, dansen, Chinese voetbal, Chichiwa, tik tak boem, aan variatie geen gebrek! En tijdens Chinese voetbal valt het op dat de eens zo stoere jongens het voor onze meisjes hebben.





's Middags eten we soep met griesmeel met brood gevolgd door zoete typisch Roemeense gebakjes als dessert.
Daarna vliegen we er weer in. De kleintjes houden dan hun middagdutje. De Roemies die de jongsten begeleidden in de voormiddag, versterken dan de ploeg die zich met de oudsten bezighoudt.



En dan verkennen we de stad en eten we pizza's. Die zijn best lekker, maar niet echt warm, al willen Sien en Lana dat laatste vooral niet gezegd hebben.



De chauffeur van het gemeentehuis pikt ons weer op bij het restaurant en brengt ons terug naar het gemeentehuis dat deze week onze thuis is. Sommigen spelen er eerst nog wat buiten met enkele kinderen uit de buurt, anderen houden het rustig met een boekje, een babbeltje en een deugddoende douche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten