maandag 6 april 2015

6 april - Les bij de kleintjes in Cirligele

Om kwart over zes staan 'de mevrouwen' op, samen met Julie en Jana die voor een lekker en gezond ontbijt zorgen: verse fruitsalade met yoghurt.

Om 8 uur worden we al op school verwacht. Dat is gelukkig naast de deur! In de inkomhal nemen we allemaal een stukje brood en wat zout. Dat is een welkomstritueel in deze agrarische omgeving. Het wil zeggen dat het dorp en de mensen van de school het beste met ons voorhebben en alles willen doen om ons verblijf aangenaam en succesvol te maken!
We mogen onze spullen in de leraarskamer zetten. Dan gaan we naar de gang op de eerste verdieping. Dat is vandaag de 'place to be' voor de ochtendgym. We doen de chichiwa, de macarena en nog wat andere leuke dansen met de kleuters en de kindjes van het eerste en tweede leerjaar. Het is grappig en vertederend tegelijk om al die kleintjes hun best te zien doen om de bewegingen en de pasjes van de Roemies te imiteren en ze lachen zich soms ook te pletter.

En dan is het tijd om aan de lesjes te beginnen. Julie en Jana gaan de aardrijkskundige toer op, bij Renée en Jill draait alles rond muziek en dieren, Lieze en Laurence knutselen met de allerkleinsten, Lauranne en Lana doen allerlei actieve spelletjes in een superactieve les sport en Fran en Sien zetten alles in het teken van de wiskunde. Allemaal behandelen ze de kindjes op een fijne, speelse, respectvolle manier. Hun materiaal is prachtig verzorgd. De lesconcepten zijn om ter creatiefst en toch ook knap opgebouwd. We zijn zo trots op onze Roemies.










Tijdens de pauze krijgen we eerst cake en frisdrank in de leraarskamer en dan worden we aan de overkant van de straat verwacht, in het nieuwe gemeentehuis. Daar wacht de burgemeester op ons, samen met zijn rechterhand en een fotograaf. Na wat uitleg bij historische foto's van Cirligele in de gang en een groepsfoto loodst hij ons zijn bureau in. Daar wacht ons een verrassing. Afhankelijk van het weer is er morgen of overmorgen een boomplanting. Voor elke boom liet hij een grote metalen plaat maken met de naam van de boom, maar ook met telkens een naam van een Roemiemeter en een meter of peter uit Cirligele. We kunnen onze ogen niet geloven! We krijgen ook een mooie speech en daarna mag ik het woord nemen. Onze Berlaarse burgemeester, Walter Horemans, gaf ons 6 dozen speciale chocolade mee uit Berlaar. Met behulp van een speciaal procédé werden de afbeeldingen van enkele heel mooie gebouwen uit onze gemeente aangebracht op de chocolade. Stefan Moscu, de burgemeester van Cirligele is duidelijk in zijn nopjes met dit gebaar van zijn evenknie uit Berlaar. Er wordt ook wat afgeknuffeld in het gemeentehuis!






Na de lessen trekken we met een minibusje naar het klooster van Dalhauti. Een superlieve non staat ons in indrukwekkend Engels te woord. We vinden het heel erg boeiend wat ze ons vertelt over het klooster en de verschillen tussen de Rooms-katholieke en de orthodoxe kerk. We vallen bijna van onze stoel als ze vertelt over haar leven voor haar intrede: 30 jaar lang was ze als onderzoeker fysica verbonden aan de universiteit en haar doctoraat behaalde ze in Nederland. Het is een bijzonder innemende en lieve vrouw!
De zusters hebben ook voor ons gekookt. Zij vieren pas dit weekend Pasen en zitten dus nog volop in de vastentijd. Ze hebben ook voor ons een vastenmaaltijd bereid, zonder vlees. Niet alle Roemies kunnen de ciorba (een typische ietwat zure Roemeense soep), de auberginetapenade met brood, de pepers, gepekelde kool of de rijst met brandnetels waarderen. Iedereen proeft wel van alles, dat is de afspraak onder Roemies. Lana bedient zichzelf gul met soep en ontdekt pas daarna dat die ciorba niet echt haar ding is. Ze stopt dan maar snel een hete peper in haar mond en eet vervolgens in ijltempo haar bord leeg. Knap gedaan!

Na het bezoek aan het klooster in de beboste heuveltoppen heeft Renée (met Adina en Tessa) een afspraak bij de orthodont. Dat heeft Adina voor ons geregeld! Wat zouden we zonder Adina en Mihai doen!



De andere Roemies houden even (vrijwillig) platte rust en vliegen er om 4 uur weer in, want dan staan er kinderen te wachten in een gymzaaltje vlakbij. Omwille van het weer organiseren we de namiddagspelen vandaag in dat zaaltje. Mihai is onze supporter en vertaler.
Opnieuw gooien de Roemies zich helemaal op de spelletjes en de kindjes uit de buurt doen binnen de kortste keren al even enthousiast en hevig mee! Mooi om te zien. Sommige spelletjes zijn ook heerlijk grappig. Tijdens '1 2 3 piano' en 'Ninja' komen we niet meer bij van het lachen!




En dan is het tijd om te koken en te eten en de lessen van morgen voor te bereiden. Fran en Sien maakten voor onze groep rijst met kip, groenten, ananas en currysaus. Het smaakt enorm!
Er wordt hier keihard en met veel enthousiasme gewerkt!

We zijn zo benieuwd naar morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten