woensdag 4 april 2012

4 april - Tweede lesdag met pannenkoeken



Saan en Wout zorgen vandaag voor het ontbijt en het moet gezegd: ze weten hoe ze ons kunnen verwennen. Op het ontbijtbuffet staat vandaag een grote pot met heerlijke wentelteefjes!

Het weer is prachtig: zonnig en lekker warm. Op de weg naar school zien we een ooievaar in zijn nest!
De ochtendgymnastiek kent deze morgen nog meer bijval dan gisteren. Veel leerkrachten hebben hun fototoestel meegebracht en sommigen doen zelfs mee met de kinderen.

Vandaag krijgen de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar les van ons. Lotte en Kamille geven de kinderen een Frans taalbad. Ze doen dat met zoveel enthousiasme; het is buitengewoon indrukwekkend! Marthe en Justien zingen de longen uit hun lijf, het zijn twee schitterende klasmanagers. De laatste les schiet zo goed op, dat ze nog wat moeten improviseren, maar dat doen ze zo vakkundig, dat alleen Tessa en Ann dit merken en dan nog omdat die van tevoren hun lesvoorbereidingen hebben nagelezen!   Zowel Jade en Laura als Koen en Ayna hebben een knap uitgewerkt spel met opdrachten voor de leerlingen. Vasile, de leerkracht Roemeens die ons helpt met vertalen, geeft hen een grote pluim, niet alleen voor de originaliteit van hun spelen, maar ook voor de rust die ze uitstralen en hun geduld met de kinderen.

Wat een enthousiasme, wat een leuke lessen ook! Sommige van onze leerlingen zijn echt natuurtalenten. Tessa en Ann staan te glunderen van trots. Jammer dat nogal wat Roemeense leerkrachten eruit muizen als onze leerlingen hun lessen overnemen... 

Stephanie en Nincke hebben een muzikaal onderonsje met Aura. Tot groot jolijt van hun leerlinge eindigen ze met kinderliedjes en bijpassende gebaren. Na de les bij haar thuis brengen ze haar samen met haar mama mee naar school, zodat ze voor het eerst in haar leven kan proeven van een gewone les. Dit is echt een hoogdag voor haar, we zien haar genieten ...

Er ontstaat enige consternatie als blijkt dat de leerlingen van het vijfde leerjaar B om12 uur al naar huis zijn vertrokken, terwijl ze eigenlijk tot 14 uur les hebben... De les in 5A gaat nog wel van start, maar binnen de kortste keren stuurt de schoolbewaker iedereen naar buiten, omdat de school wordt afgesloten. Vreemd, want ook de leerlingen van het zesde tot en met het achtste jaar moeten eigenlijk nog twee uur les krijgen. Of heeft dit iets te maken met onze uitnodiging voor de leerkrachten om tussen 12 en 3 pannenkoeken te komen eten in onze refter? Zou het kunnen dat de leerkrachten de leerlingen naar huis hebben gestuurd om al met de eerste shift (de jongste kinderen hebben maar les tot 12 uur) te kunnen lunchen???

Ann verlaat de school als laatste. Onderweg ziet ze een boer met kar en paard en ja hoor, ze mag meerijden naar Sala Nilania, onze refter! Super!

Onze Roemeense gasten hebben blijkbaar grote honger: ze eten zoveel pannenkoeken dat onze leerlingen hun lunch noodgedwongen nog wat uitstellen. De Belgische bruine suiker die we speciaal hebben meegebracht uit Berlaar, wordt aanvankelijk met een flinke dosis argwaan bekeken. Al snel zijn ze er wel voor gewonnen. Ze bedienen zich royaal van jam en suiker! Niet enkel de leerkrachten en de schooldirectrices komen eten, ook Dorel, Constanta en Gheorge, Dan (= de verantwoordelijke van Sala Nilania) en enkele buren komen onze pannenkoeken proeven! En lekker zijn ze...

Als we aan de afwas willen beginnen, blijkt dat de waterput leeg is... Enkele buren brengen ons emmers met water. 

Terwijl de laatste gasten binnenstromen, vertrekken onze leerlingen terug naar de school voor de namiddagspelen. Nincke en Stephanie blijven achter, want zij maken straks het avondeten klaar. Op het menu staat kip met rijst en currysaus en fruit. Ze zorgen ook voor een dessert van fruitsate s met chocoladesaus. Mmm...  Het is geen pretje om te koken zonder water. Gelukkig hebben we nog een grote voorraad drinkwater in flessen.

Op het speelplein zijn heel wat kinderen verzameld. Vandaag hebben we springtouwen meegebracht. Het is best grappig om te zien hoe de kinderen aanschuiven in een rij om aan de beurt te komen. Daarna komt het hoogspringen aan bod. Dat loopt uit in een spannende wedstrijd tussen Saan, Wout en Koen. Een groepje meisjes vraagt aan Laura om gymnastiekdansjes te doen, zoals ’s morgens op school. We spelen een uur langer dan voorzien, gewoon omdat het zo leuk is! Als we willen vertrekken , worden we omsingeld door de kinderen die onze handtekeningen willen op hun handen en armen. Marthe krijgt een armbandje van een meisje, samen met de vraag om zeker volgend jaar terug te komen en aan haar te denken. Er zullen morgen bij het afscheid traantjes vloeien ... Als we naar onze logeerplek vertrekken, worden we gevolgd door alle kinderen. Hier en daar slaat er eentje een zijpaadje in in de buurt van hun huisje, maar flink wat kinderen volgen ons helemaal tot de Sala Nilania en blijven daar hangen om verder te voetballen met Saan, Jade en Lotte.

1 opmerking:

  1. En Jus10 ? Waren de pannenkoeken zo lekker als bij moeke ? Ik ben er zeker van dat je ons een hoop te vertellen hebt ... Kusjes van peiteke

    BeantwoordenVerwijderen