dinsdag 3 april 2012

3 april - Eerste lesdag


Vandaag is het de eerste lesdag. Sommigen hebben onrustig geslapen met de lessen in het vooruitzicht. De meesten laten het niet aan hun hartje komen.

Om 8 uur staat de ganse school op de speelplaats voor de ochtendgym op muziek. Zoiets hebben ze hier nog nooit gezien! Het is zelfs van voor de winter geleden dat er nog gymlessen waren, want een turnzaal hebben ze hier niet en buiten was het tot voor kort veel te koud! De kinderen doen enthousiast mee. Onze leerlingen staan vooraan op een hoger deel van de speelplaats, ze doen telkens een bepaalde beweging voor en die wordt dan nagebootst door meer dan 200 kinderen. Het is superleuk. De leerkrachten en de directie staan met grote ogen te kijken. Morgen  gaan we hen aansporen om mee te doen, dat maakt het voor de kinderen nog veel leuker. \

Hannah, Wenke, Nele en Lien van Nijlen voor Hodora die deze nacht geland zijn, sluiten aan bij onze groep.

En dan beginnen de lessen voor de drie oudste leeftijdsgroepen. We maken vier groepen van 23 kinderen en die krijgen vier lessen tot 14.00 uur. Saan en Koen charmeren de leerlingen met een les Engels over België, Kamille en Lotte maken hun klas superenthousiast met hun muziekles, in de klas van Ayna en Koen moeten de leerlingen allemaal opdrachten uitvoeren in functie van een spelletje mastermind. De leerlingen werken mee alsof hun leven ervan afhangt. Nincke en Stephanie tot slot brengen de kinderen in het Frans woordenschat bij. Dieren, kleuren en getallen passeren de revue. Het is echt een leuk lesje met spelletjes. Het valt ons op dat de Roemeense kinderen serieus last hebben met de uitspraak van bepaalde klanken. Onze Belgische leerkrachten doen het prima!

Opvallend is wel dat de leerkrachten van de school van Hodora enkel tijdens het eerste lesblok aanwezig zijn bij hun leerlingen. Na elke les van 50 minuten is er normaal gezien een pauze van 10minuten. De leerlingen lopen dan kriskras de klassen in en uit, sommigen gaan ook even naar de speelplaats voor een beetje frisse lucht. Het is onduidelijk wanneer de lessen herbeginnen. Na 10 minuten komen er nog leerlingen de klas binnen en blijkbaar is dat de normaalste zaak van de wereld. De leerkrachten trekken zich tijdens de pauzes terug in de leraarskamer. Kan je je de chaos in de gangen en lokalen voorstellen? Als Justien en Marthe na hun ontbijt- en schoonmaaktaak ook op school arriveren, spreekt de leerkracht Engels hen meteen aan met de vraag of ze even haar les willen overnemen. Zonder een woord uitleg is ze er ineens vandoor. Anderhalf uur lang houden Justien en Marthe de leerlingen bezig met een les Engels. Het lukt hen prima en ze amuseren zich te pletter!
  
Ook de leerlingen die naar Aura gaan voor een privéles, zijn overdonderd en diep gelukkig. Het doet hen deugd om Aura zo blij te zien.

Na de middag komen er minstens vijftig kinderen opdagen voor de groepsspelen en de volksdans. Het zonnetje schijnt lekker en er hangt een zalige sfeer in het dorp.

De leerkrachten, Lieve en Nele, Lien van Nijlen voor Hodora gaan op bezoek bij het gastgezin van vorig jaar. Het is weer een warme en supergezellige ontmoeting.

Tegen 6 uur ’s avonds hebben de leerlingen van de namiddagkeukenploeg voor overheerlijke spaghetti gezorgd. Het is aangenaam om zo ‘thuis’ te komen!

Dit was alweer een prachtige dag bomvol sterke ervaringen en ontmoetingen

2 opmerkingen:

  1. Beste allemaal,

    Schitterend hoe jullie ons op de hoogte houden van jullie avonturen. Ik denk dat het woord "avontuur" best wel op zijn plaats is als je ziet in welke omstandigheden jullie terechtkwamen in één van de uithoeken van onze Europese Unie. Het platteland van Roemenië blijft voorlopig helaas verstoken van de luxe waarvan we in het grootste deel van de EU (gelukkig) wel kunnen genieten.
    Ik vind het bijzonder interessant om te lezen hoe jullie worden ondergedompeld in de mistroostige situatie van de dorpsbewoners in Hodora, die onze wenkbrauwen doet fronsen, maar die voor hen spijtig genoeg dagelijkse praktijk zijn. Ik hoop dat jullie na jullie terugkeer jullie ervaringen met zoveel mogelijk mensen kunnen delen zodat we met zijn allen bewust blijven dat er nog veel werk aan de winkel is in een groot deel van de wereld, zelfs binnen ons "rijke" Europa. Na wat jullie al gezien hebben en ongetwijfeld nog zullen zien, ben ik ervan overtuigd dat jullie de zogezegde problemen waarover wij dagelijk palaveren in ons goeie Belgenlandjes wel erg zullen relativeren. Ik heb het geluk gehad om zelf ook al een kijkje te kunnen nemen in Hodora en kan iedereen alvast zeggen (wat jullie ongetwijfeld ook zullen zeggen na jullie reisje) : "Je houdt dit niet voor mogelijk in het moderne Europa". Nog veel plezier in Roemenië en nog enkele leerrijke en boeiende dagen toegewenst.
    Leo Verelst (broer van Lieve)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook elke dag meer en meer verbaasd over de verhalen en kijk er echt naar uit ze te lezen. Ik hoop dat het voor onze kinderen een echte belevenis zal zijn en dat ze ons hier in het rijke België er regelmatig op wijzen HOE GOED WIJ HET WEL HEBBEN !!! Groeten aan al die moedige mensen daarginds, zowel Roemeense als Belgische TOI TOI TOI

    BeantwoordenVerwijderen