vrijdag 29 maart 2013

Vrijdag 29 maart 2013 – naar Bran en Sinaia











Het is lekker zonnig weer vandaag. Chauffeur Ilie pikt ons met zijn comfortabele minibus op aan het hotel voor een dagtocht in Transsylvanië. Onze eerste stop is in Bran. Daar staat immers een prachtig kasteel hoog op een rots. Dracula – of liever  Vlad Tepes aka Vlad the Impaler (hij stak zijn tegenstanders levend op een XXL-satéstok en liet hen daar wegrotten ter afschrikking van andere tegenstanders) heeft daar in een duister verleden ooit drie nachten gelogeerd. Vandaar dat dit pareltje van een kasteel nu bekendstaat als ‘het kasteel van Dracula’. In die hoedanigheid lokt het jaarlijks duizenden toeristen. Een bekende bewoonster van het kasteel was koningin Maria, dochter van Russisch-Britse vorstelijke ouders en vrouw van koning Ferdinand. Hij was eerder teruggetrokken en zij sprong des te meer in het oog als supporter van armen en kunstenaars en verdedigster van het vaderland. Dit is de Roemeense koningin der harten. Het kasteel is ingericht zoals het eruit zag toen zij er woonde met haar stille man en zes kinderen en het kan ons echt bekoren. De leerlingen kopen er een Draculasouvenir voor hun leerkracht Engels, Ariane en Ann doen een walsje in de koninklijke woonkamer en er is een Berlaarse fotoshoot op het binnenpleintje met Ariane, Laura en Marieke.
Onze volgende stop is de burcht van Rasnov. Die is hoog op een heuvel gebouwd met een prachtuitzicht op de vallei en de bergen in de omgeving. Een tractor is vermomd als locomotief en wij nemen plaats in de rijtuigen erachter. Zo bereiken we de top. De burcht is al heel erg oud. De Romeinen hebben dit plekje uitgekozen en drukten er hun stempel op. In het burchtcomplex staan als Romeinen verklede Roemenen.
In ons busje wordt er voluit gezongen. Het moet gezegd: zelfs het driestemmige ‘Berlaar is a wonderful place’ klinkt heel erg goed. We klinken als een koortje!
Op weg naar Sinaia slaat de vermoeidheid toe. Vele jonge Roemies vallen in slaap. Ondertussen verdwijnt het zonnetje en begint het te sneeuwen en nog geen beetje! Het weer slaat helemaal om. Geen nood, we zijn erop voorzien!
Het is half twee als we op onze eindbestemming stoppen voor een snelle calorierijke hap in een plaatselijke bakkerij en koffiezaak. Voor weinig meer dan een euro proberen we allemaal enkele stukken hartig en zoet gebak uit. Mmm.
Ilie brengt ons naar het klooster. De kloosterkerk is echt de moeite. Die is knap versierd met iconen, mooie matten en vooral prachtig verguld houtsnijwerk en muur- en plafondschilderingen. We zijn er nog maar net of een soort mis begint. Er staan geen stoelen in het kerkje, enkel vooraan is er zitplaats voorzien voor de paters. De gewone gelovigen komen en gaan, staan recht, gaan een icoon kussen of aanraken, maken snelle kruistekens en dat drie keer na elkaar. Het is enkel de voorganger die zingt en praat. Ook hij loopt binnen en buiten, maar hij blijft ondertussen wel steeds aan het woord. We merken vele verschillen met onze eigen kerkdiensten en rituelen. Hier willen we graag meer over weten. Adina zal ons morgen wel wijzer maken.
De laatste bestemming van onze dagtocht is het koninklijk paleis van Peles. We moeten nog een eindje stappen door een park. Er ligt een dik pak sneeuw en de bui is nog volop bezig. Zo ziet het kasteel er nog sprookjesachtiger uit! Het loont echt de moeite om eens wat afbeeldingen van het kasteel op te zoeken op google! We moeten allemaal van die sloefjes onder onze stapschoenen binden. Anders komen we er niet in! We krijgen een rondleiding in het Engels en zijn echt onder de indruk van dit kasteel. Het dateert van laat in de 19de eeuw en het is het eerste kasteel van Europa met centrale verwarming en elektriciteit. Elke kamer of zaal heeft een eigen stijl. We beelden ons in dat we met lange rokken en op onze sokken op de dikke tapijten door het kasteel schrijden.  Heerlijk. Dit kasteel valt meteen bij iedereen in de smaak. Tinne droomt luidop om hier ooit haar trouwfeest te organiseren, Marieke wil hier wel een nachtje doorbrengen in de koninklijke suite en Daan en Ariane demonstreren hun danskunsten..
Ook vanavond gaan we weer gezellig uit eten.
Terwijl wij volop de dag evalueren, horen we boven ons veel Berlaars gelach en getier!
Morgen vertrekken we naar Boekarest en ontmoeten we Adina, Mihai en Magda! We kijken er al naar uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten