donderdag 28 maart 2013

Donderdag 28 maart 2013 – Brasov









Kleine sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden als we wakker worden. Tijdens ons lekker uitgebreid ontbijt verdwijnen die! Yes! Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in Brasov! Het is een mooi middeleeuws stadje met veel verborgen pareltjes. Het is ook prachtig gelegen tussen twee heuvels die nu nog met sneeuw bedekt zijn. De stad heeft duidelijk Holleywoodallures; bijna bovenaan zo’n heuvel vormen grote witte letters ‘BRASOV’. Dat is voor al die toeristen die niet goed meer weten waar ze zijn beland. Door de sneeuw steken die letters overdag niet meteen goed af. ’s Avonds zijn ze feëriek verlicht, echt knap!
We boffen echt met het weer. Het is een stuk minder koud dan gisteren en in de loop van de voormiddag begint de zon te schijnen. Wie had dat gedacht?
De Roemies verkennen het stadje. Bij allerlei bezienswaardigheden voeren ze leuke opdrachten uit. Zo spelen ze een sprookje na bij een Eftelingachtige stadspoort! Dat leidt tot hilarische taferelen.  Julie aka Assepoester loopt zonder schoen een trap af, achtervolgd door de mooie prins aka Elien. Iedereen speelt een rol. Zo zijn Matthias en Daan resp. de voor- en achterkant van een paard en Marie en Laura vormen samen op harmonische wijze een koets. Hannah en Jasmine spelen op overtuigende wijze de stiefzussen. De anderen staan stijf in het gelid als lijfwacht. Ariane staat erbij en kijkt ernaar en Ann legt alles vast op de gevoelige plaat. We springen ook binnen bij Ovidio in zijn stadsmuseum. In grappig Roemeens doorspekt met wat Engels probeert hij zich verstaanbaar te maken. Marie-Caroline mag een crinolinejurk aantrekken en Matthias ontpopt zich als een heer van stand met een lange geklede jas en hoge hoed in de stijl van 150 jaar geleden. Hij lijkt net de directeur van ‘the chocolate factory’! Het gesprekje met twee onthaalleerlingen in het college is van korte duur. De directeur stuurt de Roemies weer naar buiten. Ondertussen ontsnappen drie van zijn eigen leerlingen door het raam van hun klaslokaal. In het smalste straatje organiseert mama Ella een leuk spelletje en wordt er een poging gedaan  door de Roemies om zich klem te zetten tussen de twee muren van het steegje zonder de grond te raken! We bezoeken ook enkele orthodoxe kerkjes. Vaak zijn die verborgen achter een winkel of op een binnenkoertje. En dan zetten we koers naar een heel mooi kerkhof buiten het centrum en een kerk met een prachtige toren. Met de kaart in de hand loodsen Ella en Marie-Caroline de groep daarna naar de oude verdedigingsgordel op een heuvel aan de rand van de stad. Van daaruit hebben we niet enkel een prachtig uitzicht over het oude centrum, maar wordt er een een groepsspringfoto gemaakt. We lopen op ons gemak terug naar het oude centrum en duiken binnen in een alleraardigst koffiehuis! Sommigen gaan hierna nog even shoppen en om half zeven is het tijd voor het diner in een stijlvol restaurant. Heerlijk sfeertje, lekker eten, gezelligheid troef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten