vrijdag 30 maart 2012

30 maart - Bran









Deze morgen is het voor het eerst ‘relatief rustig’ aan tafel. Enkele leerlingen hebben een ‘geestige’ avond achter de rug.  Ze probeerden gisteren contact te leggen met de geestenwereld en maakten zo kennis met een 42-jarige Roemeense spirit. De believers verzamelden zich rond de tafel en de non-believers kozen voor een rustige avond op hun kamer. De geestenfluisteraars lieten zich door niets uit het lood slaan en verzochten een andere geest die (gehuld in een wit laken) hun ruimte binnenkwam vriendelijk om op te hoepelen. Ze verdachten een medeleerling, niet wetende dat een leerkracht onder het laken zat.

Het weer valt vandaag wat minder mee. Het is een stuk kouder (ongeveer 6 graden C), het is ook druilerig, soms valt er wat natte sneeuw.

In de voormiddag gaan we nog een keer naar Brasov, na de middag staat een bezoek aan Bran en het kasteel van Dracula op het programma. We hebben voor de gelegenheid een busje met chauffeur geboekt voor onze groep. Het wordt een comfortabele rit van ongeveer dertig kilometer.  Met haar studentenkaart van de kookcursus slaagt jeugdige Tessa erin om binnen te geraken als leerling. Lieve doet zich voor als juf en Tessa speelt de rol van leerling met verve. Het kasteel is mooi gelegen, boven op een rots. Naast het pad naar boven ligt nog sneeuw en de weg ligt er glad bij. Gelukkig hebben we onze stapschoenen aan! Vlad Tepes aka Dracula heeft hier maar enkele nachten doorgebracht, toch staat het mooie gerenoveerde kasteel bekend als zijn stekje. In een van de zalen worden we ondergedompeld in de spannende en mysterieuze sfeer van geesten, duivels en vampieren. In de andere zalen en kamertjes leven we ons in in het leven van de laatste bewoners, koningin Maria, ‘the queen of hearts’ van Roemenië, en haar gezin. In de muziekzaal wagen we ons aan een dansje, tot de suppoost nieuwsgierig komt kijken. We nemen een donkere steile geheime gang naar de volgende verdieping en nemen een kijkje in de slaapkamers van de koning en de koningin, de kaartkamer, de verschillende salons, de bibliotheek en de verschillende terrassen. We zien ook harnassen en mooie dameskleding en werpen een kusje boven de wensput. In het gastenboek pennen de leerlingen ook enkele woordjes neer, net als een rare tekening van een nog niet nader bestudeerde vogelsoort. Wout is de vogelspotter van dienst. Jade laat een kunstwerkje achter: een tekening van Vlad de spietser.

Even later laten Saan en Jade zich verleiden tot de aankoop van een echte berenmuts. Ze dingen zelfs met succes af op de prijs.

En dan is het tijd voor het diner. Vanavond eten we Mexicaans en Italiaans! Het wordt een echt feestmaal met drie gangen en vooraf een cocktail! Het smaakt enorm! Bij Marthe springt na de copieuze maaltijd de knoop van haar broek!

Onderweg doen we nog inkopen voor het ontbijt en onze brooddoos voor 's middags. De leerlingen kopen ook kaarsen voor het geestenproject deel twee. Ze menen het! De leerkrachten hebben in Bran een spokenmasker gekocht, maar omdat ze merken dat de leerlingen zo in hun ‘spel’ opgaan en de gemoederen al hoog oplaaien als er gewoon iemand staat toe te kijken van achter de glazen deur, bergen ze de plannen voor een spokentoneeltje maar weer op. Jammer...

Wanneer Tessa en Ann even om het hoekje bij het zusterhotel gaan betalen voor ons verblijf, sneeuwt het, geen natte sneeuw, maar dikke vlokken. Hun jassen krijgen een wit kleurbad.

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's en je straalt Justien ! Fijn om je zo te kunnen volgen !! Mis je wel :(

    BeantwoordenVerwijderen